Ondanks grote hoeveelheden bewijs die aantoont dat bosbessen uitgebreide gezondheidsvoordelen hebben, legt The Atlantic – James Hamblin uit dat de superfoodnaam bosbessen het leven begon als een marketingtactiek, net zoals donkere chocolade bekend werd als gezondheidsvoedsel.

Het is aangetoond dat het eten van bosbessen de bloeddruk verlaagt. Ander onderzoek heeft bosbessen gekoppeld aan een verbeterde cognitieve functie, mobiliteit, bloeddruk, cholesterol en meer. Een ander herhaald voordeel is dat bosbessen rijk zijn aan antioxidanten die helpen bij het reguleren van oxidatieve stress in het lichaam.

In een kleine studie in 2015 vertoonden postmenopauzale vrouwen met hoge bloeddruk die gedurende acht weken dagelijks 22 gram bevroren bosbessenpoeder consumeerden, een significante verlaging van de bloeddruk in vergelijking met de controlegroep. In een kleine studie in 2019 verlaagde het consumeren van een drankje met 200 gram bosbessen per dag gedurende een maand de bloeddruk met 5 mmHg. Een recent onderzoek waarin mannen met het metabool syndroom werden vergeleken met placebo, vergeleek de effecten van één kopje bosbes per dag een periode van zes maanden.

Van bosbessen is gemeld dat ze de bloeddruk verlagen na acht weken dagelijkse inname. Oudere volwassenen die twee kopjes bosbessen per dag aten, zagen verbeteringen in hun mobiliteit. In een kleine studie rapporteerden mensen die bosbessensap dronken minder depressieve symptomen, verbeterden hun bloedsuikerspiegel en verbeterden hun geheugen van woorden.

Blauwe bessen gezond of placebo?

In een ander onderzoek kregen mensen het advies om zes weken lang een smoothie met blauwe bessen te drinken. De resultaten toonden een afname van serumtriglyceriden na consumptie van bosbessen in vergelijking met placebo. Op basis van deze bevindingen concludeerden de wetenschappers dat bosbessen moeten worden opgenomen in voedingsstrategieën om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Volgens de American Heart Association zijn bosbessen gevuld met hart-gezonde vezels. Een vezelrijk dieet is in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten. In een studie van de vereniging verminderden deelnemers die drie of meer keer per week bosbessen en aardbeien aten, een goede bron van anthocyanines, hun risico op hartaanvallen met 32 ​​procent.

Nu begrijp je waarom bosbessen vol zitten met antioxidanten. Bosbessen zijn een uitstekende bron van antioxidanten – stoffen die oxidatieve stress en vrije radicalen die celbeschadiging kunnen veroorzaken, remmen.
De verbindingen in bosbessen, bekend als polyfenolen, hebben sterke antioxiderende eigenschappen. Blueberry-polyfenol kan beschermen tegen hartaandoeningen, hoge bloeddruk verlagen en beschermen tegen hartaanvallen en beroertes, heeft een onderzoek aangetoond.

Bosbessen kunnen je helpen bij verschillende ziektes

Als je je zorgen maakt over de ziekte van Alzheimer, dementie of gewoon scherp wilt blijven, kunnen bosbessen helpen. Flavonoïden, waaronder anthocyanines, het pigment dat bosbessen hun kleur geeft, kunnen verbindingen tussen neuronen beschermen en versterken en de communicatie vergemakkelijken. Sommige onderzoekers suggereren dat anthocyanines interageren met andere verbindingen in bessen om deze voordelen te verlenen.

Er zijn echter verdere studies nodig om de volledige impact van bosbessen op spierherstel en cognitieve functie te bepalen. Bosbessen bevatten grote hoeveelheden voedingsstoffen zoals calcium, kalium en vitamine A, K en C. Veel wetenschappelijk onderbouwde voordelen van bosbessen zijn onder meer het verhogen van het antioxidantgehalte, het verlagen van cholesterol en het verbeteren van de insulineactiviteit. Terwijl bosbessen alle belangrijke antioxidanten bevatten, hebben wilde bosbessen meer.

Hoewel er onderzoek nodig is om te zeggen of een kopje bosbessen door een arts moet worden bewaard, is het opnemen van bosbessen in uw dieet geassocieerd met een laag risico.

De gezondheidsvoordelen van blauwe bessen

Ontdek ons ​​volledige scala aan gezondheidsvoordelen en lees over de gezondheidsvoordelen van veenbessen, cranberrysap, frambozen en aardbeien. Bekijk ons ​​briljante recept voor bosbessen en het recept voor bosbessenpannenkoeken. En als je wat receptinspiratie nodig hebt, probeer dan deze 25 smoothies voor gewichtsverlies.
Bosbessen bevatten een van de hoogste antioxidantenniveaus van alle veelgebruikte groenten of fruit. De bessen kunnen verkoudheid afweren en de sportschool een boost geven. Bosbessen lijken misschien een zomers hoofdbestanddeel, maar breng ze naar de tafel met een ster-aan-tafel-smoothie of maak een avondsalade af met een bosbes die het hele jaar door verkrijgbaar is.

Ondanks alle veranderingen in de voedingswetenschap en trends die komen en gaan – en terecht, worden blauwe bessen nog steeds gezien als een krachtig gewas. Verschillende nieuwe onderzoeken hebben bosbessen in verband gebracht met gezond ouder worden, een beter geheugen, minder ontstekingen en meer. Lees verder om meer te weten te komen over het bosbessendieet, waarom bosbessen goed voor u zijn en hoe u ervan kunt genieten in uw dieet.

Om deze reden worden blauwe bessen geassocieerd met de verdediging tegen DNA-schade en veroudering, en verlagen ze het risico op verschillende chronische ziekten zoals obesitas, kanker en type 2 diabetes. Van bosbessen is al lang bekend dat ze cognitieve en cardioprotectieve voordelen hebben, maar nieuw onderzoek suggereert dat bosbessen ook kunnen veranderen hoe we vet en suiker metaboliseren. Wetenschappers beginnen bosbessen te onderzoeken op hun potentieel om lichaamsvet te verminderen.

Een studie gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences in 2018 concludeerde dat bosbessen een van de beste functionele vruchten zijn voor de beschermende activiteit van hun antioxidanten, polyfenolen en anthocyanines. Volgens de CDC blijft hartziekte de belangrijkste doodsoorzaak in de VS, zowel bij mannen als bij vrouwen, en bieden bosbessen effectieve bescherming. Bosbessen beschermen tegen atherosclerose, een ziekte die het risico op een hartaanval en beroerte verhoogt vanwege hun vermogen om ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen.

Volgens USDA suggereren verschillende onderzoeken dat anthocyanines in bosbessen het darmmicrobioom kunnen verbeteren door goede darmbacteriën te ondersteunen die op hun beurt de darmontsteking verminderen en de algehele immuniteit verhogen. Een populatie-gebaseerd onderzoek toonde aan dat de consumptie van bosbessen geassocieerd was met een langzamere cognitieve achteruitgang bij oudere vrouwen. Uit de studie bleek dat bosbessen niet alleen het risico op cognitieve schade verminderen, maar ook het kortetermijngeheugen en de motorische coördinatie verbeteren.
Er is een type flavonoïde, anthocyanines genaamd, dat bosbessen veel van hun gezondheidsvoordelen geeft. Als het gaat om de gezondheidsvoordelen van bosbessen, staan ​​anthocyanines in de schijnwerpers.

Consumptie van een verscheidenheid aan groenten en fruit wordt geassocieerd met een verminderd risico voor veel gezondheidsproblemen die verband houden met het leven. Volgens deskundigen blijkt uit onderzoek dat het nuttig is om verschillende gekleurde en gezonde voedingsmiddelen te eten. Veel studies suggereren dat een verhoogde inname van plantaardig voedsel zoals bosbessen het risico op obesitas, diabetes, hartaandoeningen en de algehele sterfte kan verminderen.

Een portie (een handvol of een kopje) bosbessen bevat ongeveer 80 calorieën en levert belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, vezels en fytonutriënten die bekend staan ​​als polyfenolen. Sommige deskundigen stellen voor om bosbessen te eten om de dokter weg te houden. Als je denkt aan het eten van bosbessen voor je gezondheid, denk je aan groene sappen, smakeloze diners en supplementen die je niet kunt uitspreken.