Za’atar

Za’atar is een exotische kruidenmix. Za’atar wordt gezien als een soort oregano uit het Midden Oosten. Ook heeft het iets weg van tijm. Gedroogde za’atar wordt meestal fijngemalen en gemengd met sumak en sesam. Sumak is een specerij gemaakt van gedroogde zure besjes.

Hoe eet je za’atar?

Za’atar kun je op verschillende manieren eten. Het is multifunctioneel. Met de ingrediënten die je waarschijnlijk al thuis hebt liggen kun je al vol op van za’atar genieten, met olijfolie en brood is Za’atar al heerlijk. Ook kun je het gebruiken om bij je vlees of visgerechten toe te voegen. Niet alleen vlees of visgerechten natuurlijk, je kan het als peper zien. Voeg het toe aan elk gerecht die je maar wilt! Ook is het erg lekker met yoghurt.

Recept variaties

Za’atar heeft geen exacte recept, dit komt doordat het in veel regio’s op verschillende manieren wordt gemaakt. Sommige kruidenmixen bevatten oregano, sesamzaad, komijn of venkelzaadjes. Het verschilt eigenlijk per persoonlijke voorkeur. Ook kun je het maken met wat extra zout, tijm et cetera.

Hoe maak ik za’atar?

Voor een klassieke za’atar heb je de volgende ingrediënten nodig:

1 theelepel zout
1 theelepel peper
2 theelepels oregano
1 eetlepel gemalen komijnzaad
1 eetlepel gemalen gedroogde tijm
1 eetlepel sumak
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

Maal het sesamzaad fijn

Voeg de andere ingrediënten toe en meng alles goed door elkaar

Hoe kan ik za’atar bewaren?

Het zijn in principe specerijen die lang meegaan, maar alsnog moet je het mengsel goed bewaren. Bewaar het potje luchtdicht, en in een koele en donkere plek. Zo kun je het potje drie tot zes maanden bewaren.

Za’atar wordt voornamelijk gegeten door de Palestijnen. Olijfolie, vers gebakken brood, za’atar et voila! Je smaakvolle ontbijt is klaar! Of marineer een lekker stuk vlees of vis ermee, voeg het toe in een yoghurtdip met een teentje knoflook en geraspte komkommer. Genieten is nog nooit zo makkelijk geweest!