franse kruiden

Wat zijn nu typische Franse kruiden? Wanneer je op vakantie bent in Frankrijk, zul je je waarschijnlijk verbazen hoe zelfs met de meest simpele ingrediënten Franse koks de meest wonderbaarlijke gerechten op tafel zetten. Een eenvoudig stukje kip met sperziebonen wordt getransformeerd tot een complete belevenis. Hoe kan dit?

Het antwoord ligt in de typische Franse kruiden en specerijen. In Frankrijk neemt men koken en voedsel erg serieus. Iedere maaltijd is een mogelijkheid tot het creëren van een nieuw meesterwerk.

In de Franse keuken zijn er een aantal smaakmakers welke tot het standaardrepertoire horen. Deze kruiden en specerijen zijn ook in Nederland en België verkrijgbaar. Franse kruiden kopen is gepiept in een handomdraai. Kortom, ook jij kunt deze smaakvolle gerechten bereiden in je eigen keuken.

Top Franse kruiden en specerijen

Dragon

Dragon is in de meeste supermarkten verkrijgbaar. Toch zijn veel mensen niet bekend met dit kruid. Het is een essentieel onderdeel in Béarnaise saus.

Dragon heeft een lichte bittere, zoete, anijsachtige smaak. Het is deze anijsachtige smaak dat het meest kenmerkend is voor Dragon. Het is prima te combineren met een gerecht als gebraden kip.

Rozemarijn

Rozemarijn is een van de meest gebruikte en typische Franse kruiden. Het wordt met name gebruikt in mediterrane en Provençaalse gerechten.

De blaadjes hebben een stevige, bittere smaak met een complex aroma. Het is een veelzijdig kruid dat zowel voor aardappelschotels, gegrild vlees als stoofschotels kan worden gebruikt. Het is zelfs mogelijk om rozemarijn aan desserts toe te voegen.

Tip: Vadouvan kruiden

Tijm

Rozemarijn en tijm gaan hand en hand. Net als rozemarijn heeft tijm een bittere smaak. Tijm heeft eveneens een krachtig aroma.

Tijm wordt gebruikt in groente gerechten, zoals ratatouille, vleesgerechten en wild- en vleesmarinades.

Selderij

Selderij komt in verschillende vormen en wordt vaak onderschat. Knolselderij is het pittigst en wordt ook vaak rauw gegeten. Bleekselderij vormt vaak een onderdeel van sauzen en is een belangrijk onderdeel van mirepoix; een mengsel van selderij, wortel en ui. Snijselderij is qua smaak meer in de richting van peterselie.

Regionale en internationale keuken

De typische Franse kruiden worden, in tegenstelling tot andere keukens, door heel Frankrijk gebruikt. De Franse keuken is een combinatie van verschillende regionale keukens. In het begin van de vorige eeuw zijn de regionale gerechten en tradities samengevoegd tot èèn klassieke keuken die wij tegenwoordig kennen als de Franse keuken

Vandaag de dag geniet de Franse keuken van veel aanzien. Overal ter wereld kiezen beginnende koks ervoor om getraind te worden volgens de klassieke Franse stijl. Daarnaast zijn er ook veel koks die naar Frankrijk reizen om onder een Franse kok te werken voor de ervaring, of onderwijs te volgen in een internationale koksschool die de Franse stijl onderwijst.