Groente op de bbq

Wat heerlijk wanneer het zonnetje weer gaat schijnen en de temperaturen weer stijgen. De zomer komt er weer aan en het lekker buiten eten kan weer gaan beginnen. Zelf ben ik ook een enorme fan van gezellig buiten eten en genieten van het zonnetje tot de laatste straal onder gaat. Hoe fijn is het wanneer je buiten kunt gaan eten en lekker de bbq  aan kan zetten. Misschien heb je nog geen of geen bbq in de tuin staan, maar dan raad ik het zeker aan er eentje aan te schaffen. Bij een bbq hoort natuurlijk ook een heerlijke eethoek dus ook een tafel en stoelen kunnen gekocht worden. Ben je nou echt een fan van de bbq? Dan weet je vast wel wat wel en niet lekker is voor op de bbq en hoe je sommige gerechten kunt maken. Het bakken op een bbq kan namelijk heel anders zijn dan op een gas of elektrisch kookstel. In dit artikel vertel ik je hoe je groente het beste kunt grillen op de bbq.

 

4 stappen voor de bereiding van groenten op de bbq

 

  1. Maak de groenten schoon en zorg dat ze droog zijn. Je wilt natuurlijk wel lekkere schone groente op je bord krijgen. Dit doe je het beste met koud stromend water. Zo spoel je alle modder, beestjes en zandkorrels van de groenten. Leg het daarna tussen een keukenpapiertje om het goed te laten drogen. Wanneer je de groenten niet goed droog hebt gemaakt, kan de groeten juist slap worden en niet knapperig. Dit komt omdat je het dan eerder aan het stomen bent dan aan het grillen. Doordat de groenten suikers bevatten, wordt het tijdens de hitte van de bbq licht gekarameliseerd en dit zorg voor een heerlijke zoete smaak. 
  2. Maak gelijke stukjes van de groente. Als alles in gelijke stukjes gesneden is, kan ook elk stukje gelijk garen en zo krijgt elk stukje dezelfde smaak en structuur. Het gaat hier wel echt om de dikte en niet om de grootte, dit maakt namelijk weer niet uit. Op deze manier kunnen ook alle stukken tegelijk klaar zijn, je draait ze ook allemaal tegelijk. Wanneer je stukken niet gelijk gesneden zijn, kan dus het kleinere stukje verbanden of te gaar zijn en het dikkere stuk juist weer niet gaar. 
  3. Gebruik olijfolie en zout om de groentes mee in te smeren. Doordat de hitte van de bbq erg hoog is, kan het zijn dat je groente snel verbrandt en uiteindelijk niet gaar is. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je de groenten met een plantaardige olie insmeert. Zo bescherm je de groenten tegen het snelle verbranden. Je kunt zout of andere kruiden toevoegen om een lekkere smaak aan je groenten toe te voegen, bijvoorbeeld bij aardappels kunnen weer rozemarijn en tijm erbij. 
  4. Het grillen op de bbq kan beginnen. Zorg dat de bbq de juiste temperatuur heeft, niet elke bbq heeft een graden metertje, maar dit is wel belangrijk voor het perfect grillen van groenten. Zorg dat de bbq ongeveer 200 graden is. Dit is namelijk de beste hoeveelheid voor het grillen van je groenten. De meeste groenten kunnen op een graden van 200, maar er zijn ook groentes die op een lagere temperatuur kunnen garen, zoals bijvoorbeeld een hele aardappel of een zoete aardappel die je in aluminiumfolie wikkelt. Heb je een bbq zonder deksel? Dan kan je dit weer niet doen, dan kun je alleen grillen en heb je ook geen thermometertje. Je kunt wel ongeveer 200 graden meten door je hand 10 cm boven de bbq te houden, dan tel je hoeveel seconde je je hand er boven kunt houden, als dit 3 tot 4 seconden is, dan zit je op 200 graden.